dimecres, 25 d’abril del 2012

LA MALÀRIA


El 25 abril és el Dia Internacional contra la Malària.
Es tracta d’una malaltia produïda per un paràsit anomenat Plasmodium (Fig.1) i que s’encomana per la picadura de la femella del mosquit Anopheles (que n’és el vector-Fig.2).
En l’organisme humà, els paràsits es multipliquen al fetge i després infecten els glòbuls vermells.
Coneguda també com a PALUDISME.
No totes les espècies de paràsit provoquen la malaltia. Destaquen: P. falciparum (provoca al voltant del 80 % dels casos i aprox. el 90% de les morts) i P. vivax.
L'únic cas de contagi directe entre humans és el d'una dona embarassada que transmet la infecció via placenta al fetus.

 Fig.1

 Fig.2
Epidemiologia
El 2010 prop de 3 mil milions de persones, aproximadament el 50% de la població mundial estava exposada a la malària. D’aquests, 216 milions estan en risc, i 655.000 moren a causa d’aquesta malaltia; sent les persones que viuen en els països més pobres, les més afectades, i la majoria de casos succeeixen en nens menors de 5 anys i en dones.
Tot i que la infecció de VIH via la malària ha incrementat la mortalitat, continua sent un problema menor que la combinació del VIH i la tuberculosi.
Els símptomes són molt variats, però destaquen la febre entre els 8 i 30 dies posteriors a la infecció, cefalees i vòmits, que generalment apareixen entre 10 i 15 dies posteriors a la picada. També es pot observar diarrea, decaïment i tos.
En regions on la malària és altament endèmica, les persones són tan sovint infectades que desenvolupen una "immunitat adquirida", és a dir, que són portadors més o menys asimptomàtics del paràsit.

Mecanisme de transmissió i cicle biològic de Plasmodium
La femella d'Anopheles infectada és portadora dels Plasmodium a les seves glàndules salivals. Si aquesta femella pica a una persona els esporozous entren dins la persona a través de la saliva del mosquit, migrant cap al fetge, on es multipliquen ràpidament dins de les cèl·lules hepàtiques. Mitjançant un altre tipus de reproducció (divisió asexual múltiple) entren al torrent sanguini infectant els glòbuls vermells, i segueixen multiplicant-se i donant a lloc a la ruptura de eritròcit (Figs.3).
Problema! Una femella d'Anopheles no infectada, si pica a un malalt  adquireix les cèl·lules sexuals (gametòcits), i s'inicia el cicle sexual de Plasmodium als seus intestins, on donarà lloc als esporozous llestos per infectar novament, a l’arribar a les glàndules salivals del mosquit.
A part, en alguns països llatinoamericans es troben altres vectors com Lutzomyia (mosquits nocturns tropicals i subtropicals).

 Figs.3


Prevenció
  1. MEDICAMENTS PROFILÀCTICS
Els medicaments antipalúdics no garanteixen una protecció absoluta contra la infecció.
Destaca la quinina tot i que es va deixar d'usar per la utilització de la cloroquina, quinacrina, i primaquina.
També combinacions de medicaments basats en l’artemisinina (prové de la planta Artemisa annua; usada des de l’antiguitat a la Xina per la febre i la malària).
Curiositat: en temps colonials, els hindús barrejaven la quinina amb l’aigua tònica com a anti-malària. De manera que els colons britànics a l’Índia els hi donaven al seu exèrcit, però aquests per compensar el gust amargant la barrejaven amb ginebra (dolça), popularitzant el conegut gin-tònic.
Actualment la quinina és l'ingredient que dóna el gust amargant a la tònica (màx. 83 ppm).

  1. ERADICACIÓ DELS MOSQUITS
Els esforços per eradicar la malària mitjançant l'eliminació dels mosquits han tingut èxit en algunes àrees. En el passat, la malària fou comuna als Estats Units i el sud d'Europa, però programes de control, juntament amb el monitoratge i el tractament d'humans infectats, l'eliminaren d'aquestes regions.
-          el drenatge dels camps de cria en zones humides i un millor sanejament
-          l'ús del pesticida DDTà molt eficaç, però prohibit pels efectes a la salut humana i la fauna
-          l’ús de l’insecticida Piretrina
-          antigament, i encara en algunes zones de l’Àfricaà l'eliminació o l'enverinament dels camps de cria dels mosquits o els hàbitats aquàtics de les seves fases larvàries, per exemple, omplint o aplicant oli als indrets amb aigües estancades. 

  1. PREVENCIÓ DE LES PICADES DEL MOSQUIT
Ús de mosquiters impregnats d’insecticides, i la fumigació dels espais tancats amb insecticides d’acció residual.

  1. ALTRES MÈTODES
-          Educació en el reconeixement dels símptomes de la malària ha reduït el nombre de casos fins el 20%.
-          L'educació en la neteja també pot ajudar.
-          La tècnica dels insectes estèrils s'està perfilant com un possible mètode de control dels mosquits.
-          El progrés cap a insectes transgènics, o genèticament modificats, suggereixen que les poblacions de mosquits silvestres podrien fer resistents a la malària.
-          Nous estudis: el 22 de desembre de 2007, es va publicar a PLoS Patògens un estudi que va trobar que els cogombres de mar bloquegen la transmissió del paràsit de la malària, ja que produeixen una proteïna, anomenada lecitina (que retarda el creixement dels paràsits).

  1. VACUNA
Actualment no existeix cap vacuna que previngui la malària, però es tracta d'un camp actiu d'investigació.
El primer a descobrir una vacuna sintètica contra la malària va ser el doctor Manuel Elkin Patarroyo, d'origen colombià, l’any 1986.
La vacuna es va provar en més de 41.000 voluntaris a Amèrica Llatina, a principis de 1994, sense provocar greus efectes secundaris. Finalment, després de ser avaluada a Gàmbia, Tanzània i Tailàndia per la OMS (1999), la vacuna no va demostrar tenir l'efectivitat esperada, i es va aturar el procés de fabricació i vacunació amb la SPF66.
La SPF66 es va convertir en la vacuna més efectiva contra la malària fins avui desenvolupada.
Tot i això, la revista The Lancet publicà el 16 d'octubre del 2004 els resultats inicials del major assaig clínic d'una vacuna contra la malària en Àfrica, de l'autor principal Pedro Alonso, professor del Departament de Salut Pública de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.
Actualment, existeix una gran varietat de vacunes sobre la taula. I és d'esperar que la seqüenciació del genoma de P. falciparum proporcionarà objectius per a nous medicaments o vacunes.


L’APUNT

Un equip d’investigadores de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya i de la Universitat Complutense de Madrid ha descobert a la cova El Soplao (Cantàbria) un nou mineral: la ZACCAGNAITA-3R, únic en el món (Fig.4).
Té morfologia octaèdrica, una zona de fluorescència, i és rica en alumini.
La zaccagnaita és d’un grup de minerals relativament rars amb un gran interès en processos industrials, tractament d’aigües i en farmàcia. Els principals usos farmacèutics són antiàcid i antisèptic. També en la deficiència de ferro, en la preparació de pomades i cataplasmes per a pells danyades.
El descobriment ha estat publicat a l’edició de l’abril de la revista American Mineralogist.
 Fig.4

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada