divendres, 17 de febrer del 2012

L'OBLIDAT NIKOLA TESLA I ELS SEUS INVENTS

NIKOLA TESLA
Físic, matemàtic, inventor i enginyer elèctric nascut el 10 de juliol de 1856 a Similjan, actual Croàcia (Fig.1). Va estudiar a Graz enginyeria elèctrica i mecànica, i física a Txecoslovàquia. Va treballar a Budapest i París, i amb 28 anys es va traslladar a Nova York per treballar amb Thomas Edison. Allí va realitzar la teoria del corrent altern en electricitat. Al 1887 la Western Union Company li va proporcionar fons amb els que va poder dedicar-se a investigar i treballar en el desenvolupament per generar i transportar corrent alterna a llargues distàncies. Aquesta tecnologia és bàsicament la mateixa que s’usa avui en dia en tot el món.
És un dels més importants inventors de la història, així mateix com el més oblidat i maltractat popularment, i la riota per part d’altres científics; degut a les seves invencions massa modernes, experiments estranys, armes secretes i teories irrealitzables. A més, abastava disciplines múltiples com la robòtica, balística, física nuclear que va arribar a posar en dubte les teories d’Einstein.
Nikola Tesla és autor de més de 700 patents, bàsicament relacionades amb la conversió de l’energia. Li retiren un Premi Nobel compartit amb Edison l’any 1915. Rep vàries medalles, i al 1956 es posa el seu nom a la unitat d’inducció magnètica (el tesla).

 Fig.1
INVENTS
És considerat el pare de la corrent alterna i fundador de la indústria elèctrica.

  1. RÀDIO
Des de 1943 es considera l’inventor de la ràdio. Abans aquesta invenció era atribuïda a Marconi.

  1. IONITZACIÓ
Va aconseguir utilitzar la ionització de l’aire per transformar-la en energia elèctrica, segons els principis de Volta, Hertz, i Faraday.

  1. LÀMPADA D’ALTA FREQÜÈNCIA
L’any 1891 presenta la seva làmpada d’alta freqüència en pastilla de carboni, més econòmica que els tubs fluorescents actuals, i predecessora de l’accelerador de partícules i del microscopi electrònic.

  1. COMANDAMENT A DISTÀNCIA
A partir de 1896, efectua experiències de comandament a distància.

  1. RADAR
Al 1900, Tesla descobreix el principi de la reflexió de les ones sobre els objectes i estudia i publica les bases del radar.

LA BOBINA TESLA
Una bobina de Tesla és un tipus de transformador ressonant, que produeix electricitat mitjançant la força que s’exerceix sobre les partícules carregades elèctricament (Fig.2)
Els transformadors són uns aparells que converteixen energia elèctrica d'unes característiques en energia elèctrica amb d'altres característiques, essent una de les màquines elèctriques més eficients que existeixen.
Ressonant significa que incrementen l’energia espectacularment (molt altes tensions i freqüències elèctriques). Exemple: 10.000 volts a 106 de volts. Aquesta condició de ressonància és com empènyer un nen en un gronxador en el moment exacte, perquè vagi cada cop més amunt.
Les bobines de Tesla estan compostes per una sèrie de circuits elèctrics ressonants acoblats. Generalment les bobines de Tesla creen descàrregues elèctriques de l'ordre de metres, el que les fa molt espectaculars.

 Fig.2

Una bobina Tesla gran de disseny actual pot operar amb nivells de potència amb pics molt alts, fins a molts megawatts (un milió de watts). Ha de ser ajustada i operada acuradament, no només per eficiència i economia, sinó també per seguretat: una espurna de descàrrega pot danyar o destruir el cable de la bobina, els seus suports o fins i tot objectes propers (Fig.3)
La bobina Tesla més gran mai construïda va ser feta per Greg Leyh. És una unitat de 130.000 watts, part d'una escultura de 12 m d'alt. El propietari és Alan Gibbs.
La bobina Tesla és un predecessor primitiu d'un dispositiu més modern anomenat TRANSFORMADOR FLYBACK que proveeix del voltatge necessari per alimentar els tubs de raigs catòdics usats en algunes TV i monitors d’ordinador. Actualment s'apliquen en nombrosos objectes que ens envolten, com ara en una simple bombeta o en els receptors de ràdio. Una versió moderna de baixa potència de la bobina s'usa per alimentar la il·luminació d’escultures i dispositius similars.

 Fig.3

EL RAIG DE LA MORT
El major somni de Nikola Tesla va ser la construcció d’un sistema de distribució elèctric sense fils, amb l’ús d’altes torres i grans excavacions, utilitzant l’energia del camp magnètic natural de la Terra.
Aquesta energia guanyada quasi gratuïtament seria transmesa lliurement cap a tot el món a través de torres sense fils ubicades estratègicament.
D’aquí naixeria cap a 1900 “La Torre Wardenclyffe”, (Fig.4) que no va arribar a res degut a la poca inversió, els incendis, sabotatges d’espies i investigacions del FBI, sent destruïda l’any 1917 (1ª Guerra Mundial).
La intenció era només retransmetre energia gratuïta sinó que algunes de les seves idees van arribar al punt de creae llum diürna artificial, a l’alterar la ionosfera. 
 Fig.4

CULTURA POPULAR

  1. FOTOGRAFIA KIRLIAN
Les bobines Tesla de baixa energia s'usen com a fonts d'alt voltatge per a la fotografia Kirlian (Figs.5). Tipus de fotografia que usa un camp elèctric sobre una placa, i permet fotografiar l’efecte corona que es genera en qualsevol objecte (viu o inanimat).


                                                    Figs.5 

  1. VIDEOJOCS
Les bobines Tesla apareixen com a armes en molts jocs d'ordinador, així com el nom de Tesla en d’altres armes. Jocs: Blood, Lara Croft Tomb Raider, Command & Conquer: Red Alert, Return to Castle Wolfenstein, Dystopia, Fallout 3...
A un dels jocs dels Sims és possible comprar una bobina Tesla.

  1. NOVEL·LES
A.      EL PRESTIGI
L’autor utilitza el personatge de Tesla convertint-lo en inventor d'un enginyós aparell elèctric utilitzat per un dels il·lusionistes que protagonitzen la història.

B.      HYPERION
Al primer capítol es parla dels arbres Tesla, que emmagatzemen electricitat i l'alliberen en forma de tempestes. De Dan Simmons.

C.      EL PALAU DE LA LLUNA
De Paul Auster. El vell Effing explica com el va marcar l'enginy de Nikola Tesla i esmenta l'enemistat amb Edison.

D.      EL MÓN PERDUT
De Michael Crichton, on s'enumeren alguns tecnomites, entre els quals hi havia el que esmentava que Nikola Tesla podria haver descobert una increïble font d'energia.

  1. GRUPS DE MÚSICA
A.      El 1984 es va crear a Califòrnia un grup musical anomenat Tesla, amb alguns títols d’àlbums i cançons relacionats amb l’inventor.
B.      El 1984, l’Orchestral Manoeuvres in the Dark va treure una cançó titulada Tesla Girls basada en l'inventor.
C.      El duet nord-americà The Handsome Family al seu disc "The last days of wonder" té una cançó, anomenada "Tesla's Hotel Room".
D.      El grup valencià Orxata Sound System dedica una cançó a Tesla titulada amb el nom de Tesla al seu disc "2.0".

  1. PEL·LÍCULES
A.      EL TRUC FINAL (2006)
Adaptada de la novel·la anterior per Christopher Nolan i protagonitzada per Hugh Jackman, Christian Bale i Scarlett Johansson. El personatge de Tesla és interpretat per David Bowie (Fig.6)

Fig.6

B.      CAFÈ I CIGARRETS (2003)
Curtmetratge de Jim Jarmusch i protagonitzat per Bill Murray, Tom Waits i Roberto Benigni. Meg i Jack White comenten els descobriments de manera icònica de l'inventor Nikola Tesla.

  1. TELEVISIÓ
A.      HOUSE
En el capítol titulat "Escollits per a la glòria" apareix escrit a la pissarra de l’aula  que utilitza per a la selecció dels candidats del seu nou equip: "Tesla was robbed" (Han robat en Tesla-Fig.7), que es pot veure diverses vegades al llarg de l'episodi.

 Fig.7

B.      EUREKA
En aquesta sèrie TV, l'institut de la petita ciutat porta el nom de Tesla, i el raig de la mort es menciona sovint.

  1. CÒMICS
A.      SUPERMAN
Tesla apareix igualment com un dels primers enemics del súper heroi en el paper d'un científic boig utilitzant un raig de la mort.

B.      RASL
En aquest còmic de Jeff Smith es fa referència constantment a Nikola Tesla. El protagonista és capaç de viatjar entre universos paral·lels utilitzant un aparell basat en les teories de Tesla. Durant bona part de la història s'explica a grans trets la vida de Tesla i s'anomena entre altres fets, la guerra amb Edison. Un element clau dins el còmic són els documents perduts de Tesla.


L’APUNT
Un assaig clínic publicat a The American Journal of Clinical Nutrition, encapçalat per metges i investigadors del Servei de Medicina interna de l’Hospital Clínic de Barcelona i l’IDIBAPS, compara en pacients d’alt risc cardiovascular els efectes del vi amb els efectes del vi desalcoholitzat.
Nombrosos estudis apunten que el consum moderat de vi té efectes beneficiosos per a l’aterosclerosi (malaltia inflamatòria de baix grau de les parets de les artèries), ja que es pot veure alleugerida per un consum moderat de vi. El que no s’ha pogut aclarir és en quina mesura aquests beneficis són deguts als compostos fenòlics del vi, independentment de la ingesta d’alcohol. Aquests compostos són els responsables del sabor, el color i la textura en boca del vi.
Els resultats suggereixen que tant l’etanol com els components no alcohòlics contribueixen per separat als efectes antiinflamatoris del vi negre. Aquests efectes podrien contribuir als beneficis que s’atribueixen al vi en la millora de les fases inicials i la progressió de l’aterosclerosi.


Us adjunto l'enllaç de la cançó Tesla, del grup valencià Orxata Sound System:

http://www.youtube.com/watch?v=dnK4cObX8r0